Oldal kiválasztása

Macskák réme

Milyen volt az élet a Photoshop előtt?

Amikor Salvador Dali találkozott Philippe Halsman fényképésszel, a zsák végre megtalálta foltját. Gyümölcsöző együttműködésük 30 évig tartott és számtalan derűs pillanatot okoztak „követőiknek”.
A fotót Dali készülő festménye a Leda Atomica ihlette, ahol a főszereplő Leda alakja körül különböző tárgyak lebegnek. A fotó légiesen könnyed hatásának elérése gondos tervezést és időzítést igényelt. Halsman New York-i stúdiójában több asszisztens is segédkezett.

Képek forrása:
Philippe Halsman: Dali Atomicus, 1948
(Forrás: https://philippehalsman.com/?image=dali )

Salvador Dalí: Leda Atomica 1949.
(Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Leda_Atomica )

Míg ma hasonló fotó könnyen alkotható Photoshopban, 1948-ban ez nem volt lehetséges. Halsman csak a kreativitására és csapatára támaszkodhatott.
Az összehangolt csapatmunka így nézett ki: Halsman visszaszámolt, mielőtt lenyomta a kioldót, Dalí elrugaszkodott a padlóról, Halsman felesége, Yvonne a széket tartotta, az asszisztensek a levegőbe dobták a 3 macskát és egy vödörből vizet locsoltak a kamera elé. Halsman kislánya pedig minden expozíció után összegyűjtötte, megnyugtatta, és megszárítgatta a rémült macskákat.
„6 órával és 28 ugrással később, az eredmény megfelelt a perfekcionizmusomnak.” – emlékezett vissza Halsman. „Az asszisztenseim és én vizesek és koszosak voltunk és kimerültek – csak a macskáknak nem volt semmi bajuk.”

error: Content is protected !!
Call Now Button