Oldal kiválasztása

giga-gömböc a corvin-negyedben

Milyen csodákra lelhetünk Budapest szívében?

Egy fotós projekten dolgoztam kolléganőmmel, aminek témája a Corvin-negyed átalakulása volt. Annak képi dokumentálása, hogyan veszi át a mostoha sorsú „Nyóckerben” az ’56-os golyótépte házak helyét egy hipermodern „űrváros”.

Ekkor csodálkoztunk rá Gömböcre a Nokia Skypark előtt. Óriásgömböc 40 ezer liter (!) térfogatú, 4,5 méter magas, szóval irdatlan termetes példány.

A népmesei gömböc kicsiben kezdte, mígnem az asszony felküldte érte a lányát a padlásra.

„– Mit akarsz, hé, meg akarsz enni? Majd megeszlek én.”

Miután jól bekapta a lányt a kis gömböc, teljesen vérszemet kapott, és még egy csomó embert elnyelt. Desszertként egy „regement katonát” is. Ámokfutásának a „kondászfiú” vetett véget.

Nos, a gömböc testet öltött 2007-ben Domokos Gábor és Várkonyi Péter jóvoltából, akik a BME Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékének oktatói. A feltalálópáros megalkotott egy konvex, homogén háromdimenziós testet, melynek az a specialitása, hogy összesen 2 – egy stabil és egy instabil – egyensúlyi helyzete van. Elnevezték Gömböcnek.

És Gömböc elindult világhódító útjára. Sőt, szobrot is kapott 10 évvel születése után, 2017 decemberében. A Corvin-negyedben látható alkotás Zalavári József művészeti vezetésével a Gömböc feltalálóival együttműködve épült.

error: Content is protected !!
Call Now Button